FORUM JE MIGRIRAO NA ADRESU http://bandolerosi.com

FORUM JE MIGRIRAO NA ADRESU http://bandolerosi.com OČEKUJEMO VAS !!!
 
HomeHome  FAQ/УпутствоFAQ/Упутство  Региструј сеРегиструј се  ПриступиПриступи  
BANDOLEROSI CREW
Bandolerosi On VimeoBandolerosi On Google+Bandolerosi On TwitterBandolerosi On FacebookBandolerosi On YouTubeBandolerosi On Skype
PRATITE NAS !!!

Share | 
 

 ОСОВИЦА

Go down 
АуторПорука
Tanjo
разводник
разводник
avatar

Female
Age : 29
Registration date : 27.12.2009
Број порука : 14
Бодова : 54

ПорукаНаслов: ОСОВИЦА   Sun Dec 27, 2009 1:23 am

Овај манастир се налази на обронцима планине Мотајице, на ушћу потока Манастирице у рјечицу Осовицу, поред старог пута Кобаш – Прњавор. Петар Момировић, добар познавалац нашег средњoвјековља, пишући монографију манастира Гомионице, између осталих угашених манастира помиње и Манастирицу4 - Осовицу под Мотајицом. Иначе о овом локалитету знају и локални истраживачи из Прњавора и Српца који су се професионално или аматерски бавили историјом свога завичаја5. Име манастира Осовице чешће се помињало заједно са манастиром Липље, па су се понекад погрешно и поистовјећивали. Липље и Осојница су синоними, а Осовица је засебан манастир чија историја и судбина је повезана са осталим манастирима овога подручја па и липљанским. Исто као што се у литератури манастири Липље и Ступље, скоро редовно помињу заједно.
* * * У току 2003.г. на локалитету манастира Осовице извршено је систематско али не и цјеловито археолошко истраживање, под руководством господина Милана Ђурђевића, археолога из Градишке, директора Завичајног музеја у Градишци. Стручни налаз је оправдао уложени труд и показао да се ради о средњoвјековном локалитету, али и да су разарања манастирског комплекса била тако велика да је данас врло тешко распознати праве габарите појединих објеката. Вјероватно би археолошко испитивање било потребно провести на ширем простору локалитета. Господин Ђурђевић је написао Стручни извјештај са прилозима географских карата, скица и фотографија о археолошком налазу на локалитету манастира Осовице. Овај документ је основа од кога би се пошло у настојању да се давно угашени манастир Осовица обнови и да се врати својој првобитној намјени и мисији.
Назад на врх Go down
 
ОСОВИЦА
Назад на врх 
Страна 1 of 1

Permissions in this forum:Не можете одговорити на теме у овом форуму
FORUM JE MIGRIRAO NA ADRESU http://bandolerosi.com :: РЕПУБЛИКА СРПСКА :: МАНАСТИРИ-
Скочи на: